Je winkelwagen is momenteel leeg!
Diabetes
Diabetes
Is er bij jou diabetes ontdekt? Of ben je al langer bekend met diabetes en krijg je nu ook insuline naast je tabletten? Dan is het slim om de voeding te bespreken. Wat kun je het beste doen? Wat is belangrijk om te weten? Bij ons kun je terecht voor een helder en goed advies.
De doorverwijzing vindt meestal plaats door de huisarts of de praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige. De verwijzing kan via een normaal verwijsformulier gaan of online, via Vip Live. Dat is een programma dat de huisarts en praktijkondersteuner en de diëtist met elkaar delen.
Wanneer er sinds kort diabetes is ontdekt dan kun je daar best van geschrokken zijn.
Misschien heb je een schrikbeeld van een familielid die het ook heeft. Vaak komt het namelijk in de familie voor. Gelukkig is er steeds meer bekend over voeding bij diabetes.
Ook de medicijnen zijn steeds meer verfijnd. Dit maakt dat het leven met diabetes goed te doen is mits je een aantal dingen in de gaten houdt.
Het is belangrijk dat de bloedsuiker weer op een normaal niveau komt. Dit zorgt er namelijk voor dat je jezelf lekker voelt en dat je lichaam minder snel complicaties krijgt.
Denk aan de diabetische voet, oogaandoeningen, hart- en vaatklachten, neuropathie en nieraandoeningen.
Het is een serieuze ziekte. Een beetje suiker bestaat niet. Je hebt het of je hebt het niet.
Wat betekent dit voor de voeding? Een regelmatig eetpatroon is heel belangrijk.
Daarbij worden hele normale producten gebruikt. Speciale suikervrije producten, zoals vroeger, hoeft niet meer. Je weet op een gegeven moment wat je lichaam nodig heeft en hoe je het beste kunt variëren met je voeding. Deze informatie bespreken wij met je.
Wat is diabetes eigenlijk? Diabetes heet ook wel suikerziekte in de volksmond.
De officiële naam is diabetes mellitus. Bij diabetes mellitus kan het lichaam de bloedsuiker niet meer goed regelen. Normaal regelt het lichaam de bloedsuikerspiegel heel precies, met het hormoon insuline. Mensen met diabetes maken zelf geen insuline meer, of hun lichaam reageert niet meer op de insuline. Dat hangt af van de soort diabetes. Je hebt onder andere de soorten diabetes type 1 en 2.
Als insuline zijn werk niet kan doen, loopt de bloedsuiker veel te hoog op. Als er lang veel suiker in het bloed zit, is dat erg ongezond. Daarom is het belangrijk om diabetes zo snel mogelijk en goed te behandelen. Naast het probleem met bloedsuiker zijn ook vaak het cholesterol en de bloeddruk te hoog. Het lichaam is totaal ontregeld. De hoofdoorzaak is meestal overgewicht maar hoeft niet.
Bloedsuiker heet officieel ‘bloedglucose’. Geen mens kan zonder glucose, want dat is de brandstof voor het lichaam waarop alle spieren en organen werken. Glucose haalt het lichaam uit koolhydraten in de voeding. Koolhydraten is eigenlijk een verzamelnaam voor allerlei soorten “suikers” in de voeding. Denk bijvoorbeeld aan fruitsuiker of fructose in fruit. Of melksuiker of lactose in alle zuivelproducten als melk, karnemelk, yoghurt, kwark. Zetmeel komt voor in brood, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten. En suiker uit de suikerpot die wordt toegevoegd aan thee of koffie maar ook in de meeste voorverpakte producten voorkomt.
Van koolhydraten maakt het lichaam glucose; die komt in het bloed terecht als bloedsuiker en gaat naar alle lichaamscellen voor energie. Normaal zorgt het lichaam ervoor dat er precies genoeg insuline is om de bloedsuiker te verwerken. Zo blijft de bloedsuikerspiegel altijd binnen bepaalde grenzen. Bij diabetes mellitus is dat evenwicht weg. De alvleesklier maakt insuline, die in het bloed komt. Soms maakt het lichaam geen insuline meer, of te weinig. Bij veel mensen reageert het lichaam ook niet meer goed op insuline. De bloedsuiker blijft dan in het bloed zitten en kan niet gebruikt worden als brandstof. Daardoor ben je moe, heb je dorst en moet je veel plassen. Want het lichaam wil de suiker uit het bloed op een andere manier kwijtraken.
Wil je meer informatie over de meest voorkomende vorm van diabetes, diabetes type 2?
Download dan gratis de informatiebrochure ‘Wat iedereen moet weten over diabetes‘.
En lees wat te doen om diabetes type 2 zoveel mogelijk te voorkomen.