Overgewicht

Overgewicht

Je bent te zwaar en je wilt graag afvallen. Maar je hebt nog niet een manier gevonden die bij jou past. Een manier die jou op een goed gewicht krijgt en je erop houdt. Je hebt verschillende dingen geprobeerd waarschijnlijk maar uiteindelijk lukte het niet.
Je hebt last van je lichaam: je bent snel moe en buiten adem. Traplopen wordt lastiger. Veters vastmaken gaat moeilijk. Je past je favoriete kleding niet meer. Je kunt onzeker zijn, jezelf schuldig voelen omdat je wat lekkers hebt gegeten, bepaalde activiteiten vermijden zoals zwemmen. Kortom het is niet fijn zoals je jezelf voelt. Je wilt afvallen om verschillende redenen. Jezelf fitter voelen, je kleding weer passen, lekker in je vel zitten.
Het gewicht wat je nu hebt is erbij gekomen. Soms zonder dat je er erg in hebt. Ben je gestopt met roken? Heb je een stressperiode achter de rug? Heb je eetbuien? 
Er zijn diverse redenen denkbaar. Ieder persoon is uniek. Ook jij. En dat verdient een persoonlijke en unieke aanpak.

Ben ik te zwaar?


BMI (Body Mass Index)
                    

BMIResultaat
 Minder dan 18,5Ondergewicht
 Tussen 18,5 en 25Gezond gewicht
 Tussen 25 en 30Overgewicht
 Tussen 30 en 40Obesitas(ernstig overgewicht)
Meer dan 40Morbide obesitas (zeer ernstig overgewicht)


Er zijn verschillende manieren om te beoordelen of je een gezond gewicht hebt.
Het berekenen van de BMI is er een van. Door je lengte en je gewicht in te vullen berekent de formule wat jouw BMI is.
Een gezond BMI zit tussen de 18,5 en de 25.
Klik hier om uw BMI te berekenen. 
BMI CHECK !

Natuurlijk zegt de BMI niet alles. Het zegt alleen iets over je lengte in verhouding tot je gewicht. Het houdt geen rekening met je lichaamssamenstelling. Denk aan een bodybuilder. Een bodybuilder heeft volgens de BMI bepaling een te hoog gewicht maar heeft zeer weinig vet in zijn lichaam. De vetverdeling zegt dus wel wat over de risico’s voor je gezondheid. Vrouwen hebben vaak het zogenaamde peer-model. Het vet wordt met name rond de heupen opgeslagen. Mannen hebben meestal een zogenaamd appel-model. Het vet wordt met name opgeslagen op de buik. Uit onderzoek blijkt dat vetopslag op de buik, het appel-model, meer risico’s heeft voor je gezondheid. Bij vrouwen komt ook het appel-model voor. Vooral na de overgang verandert de vetopslag. Het vet wordt dan op de buik opgeslagen. 

Het vetpercentage en het spierpercentage kun je ook meten.


Een eenvoudige manier om te beoordelen of je teveel vetmassa hebt is het meten van de taille omvang.

Conclusie taille metingManVrouw
Te magerMinder dan 79 cmMinder dan 68 cm
GezondTussen 79 en 94 cmTussen 68 en 80 cm
WaarschuwingszoneTussen 94 en 102 cmTussen 80 en 88 cm
Te zwaarMeer dan 102 cmMeer dan 88 cm

Naast het meten van de BMI en taille omvang is het mogelijk je vetpercentage te meten met behulp van de zogenaamde huidplooidiktemeter. Door op 4 punten de huidplooien te meten kun je berekenen wat het vetpercentage is. Dit wordt vooral gedaan bij (top)sporters. Normaal gesproken gebruiken wij een bio-impedantie meting: door middel van een speciale weegschaal is het mogelijk het vetpercentage, het spierpercentage en het visceraal vet te bepalen.

Overgewicht is een serieus probleem. Kijk om je heen. De helft van alle Nederlanders is te zwaar. Dit gaat vaak gepaard met allerlei klachten en risico’s. Denk aan hoge bloeddruk, diabetes en artrose bijvoorbeeld. Overgewicht heeft ook effect op het eetgedrag. Je kan ervaren dat je niet meer kan stoppen met eten. Je hebt geen rem meer. Je kunt ook de hele dag honger hebben, trek in zoetigheid. Overgewicht is niet alleen zichtbaar aan de buitenkant. In het lichaam verandert er ook van alles. Het lichaam raakt letterlijk uit balans. Hormonaal raakt het verstoord. Er worden stoffen aangemaakt door het vetweefsel die ontstekingen in je lichaam kunnen veroorzaken. Het honger- en verzadingsgevoel raakt verstoord. Het seintje van “ik heb genoeg gegeten” werkt niet meer goed.

Insulineresistentie?  
Wanneer het BMI boven de 28 á 30 komt is de kans groot dat je insulineresistentie hebt ontwikkeld. Dat wil zeggen dat het lichaam minder gevoelig wordt voor het eigen hormoon insuline. Dit heeft tot gevolg dat er meer vetweefsel wordt opgeslagen. Het lichaam komt niet meer in de vetverbranding. Het is eigenlijk een pre-fase van diabetes. Wanneer je er niks aan doet is de kans groot dat je diabetes krijgt. Dat wil je niet. Insulineresistentie kan ook komen door continu lijngedrag. Afvallen en aankomen, jaar in, jaar uit. Ook zien we het ontstaan bij mensen die langdurige stress hebben (gehad). Wat te doen? De voeding en leefstijl aanpassen. Gelukkig zijn er goede methoden om dit te resetten. Bij In Balans hebben we veel ervaring hierin en zeer goede resultaten.

Ben je te zwaar en wil je er graag wat aan doen? Dan ben je bij ons aan het goede adres. Wij hebben een werkwijze gericht op het behalen en het behouden van jouw doelen. Eerst gaan we samen met jou informatie verzamelen. Er wordt een inventarisatie gemaakt van jouw klachten en de reden van inschakelen van hulp. Het is belangrijk om jouw hulpvraag goed helder te krijgen en jouw doelen te formuleren. Jouw voedingsgewoonten, beweegpatronen en gedragingen worden in kaart gebracht. Vervolgens wordt er aandacht besteed aan bewustwording van het hoe en waarom, de functie van het eten. Door aandacht te besteden aan de factoren die jouw eetgedrag in stand houden krijg je inzicht waardoor veranderingen mogelijk worden. 

Je hebt een keuze. In overleg worden tips en adviezen gegeven waarbij rekening wordt gehouden met persoonlijke omstandigheden. Je kiest zelf stap voor stap waar je aan gaat werken. Zo nodig adviseren wij jou een eetdagboek bij te houden. In elk consult wordt rekening gehouden met terugval van gedrag en hoe hier mee om te gaan. Na het eerste consult en bij afsluiten van de begeleiding wordt een rapportage gemaakt naar de verwijzer (indien er sprake is van een verwijzing).

Protëinedieet
Wil je veel afvallen? Soms is het nodig om behoorlijk wat kilo’s kwijt te raken. Bijvoorbeeld omdat het gewicht heel erg hoog is of wanneer je medische redenen hebt om je gewicht kwijt te raken. Denk aan diabetes, een hoge bloeddruk of artrose. Duurt een “normaal” dieet je te lang? Afvallen kan snel en veilig met behulp van een proteïnedieet dat alleen door diëtisten en gewichtsconsulenten wordt geadviseerd. Allereerst wordt in kaart gebracht hoeveel je wilt afvallen. Vervolgens wordt met jou een behandelplan besproken hoe je snel en veilig je kilo’s kunt kwijtraken. Wanneer je op je streefgewicht bent wordt aandacht besteed aan goede voeding voor de gewone dag. Je valkuilen en lastige momenten worden in kaart gebracht en een strategie hoe hier mee om te gaan wordt besproken. Dit doen we binnen In Balans met een uitgebreid nazorgtraject. Uiteindelijk ben je op je streefgewicht, zit je lekker in je vel en weet je hoe je dit gewicht het beste kunt vasthouden. De kans op terugvallen in oude eet- en gedragspatronen wordt kleiner. Weg met het jojo-effect.